+36-70-6274-252‬ hello@pintergabriella.hu

Válási mediáció

Amikor megkérdeztek egy válófélben lévő szülők kislányát, hogy mondja el, mit is jelent számára az szó, hogy mediáció, ezt a választ adta: “A mediátor hidat emel két ember közé, akik nem érik el egymást.”

Hogyan spórolhatja meg a súlyos perköltségeket és mit kell tudni a peren kívüli megállapodásról? Legyen akár cég vagy akár magánszemély, amikor konfliktusba kerülnek egymással és a vitájukat nem tudják egyedül rendezni, legtöbbször a bírósághoz fordulnak. Ezzel együtt a döntési jogukról mondanak le. A bíró fog dönteni és erről általánosságban elmondható, hogy egyik fél számára sem jelent kielégítő megoldást.

Lehet másképp is? IGEN! A mediácó alkalmas a nyertes-nyertes elvű megegyezéssel lezárni a felek vitáját. Előnye, hogy nem egy külső fél fogja a határozatot meghozni, hanem a felek saját akaratukból fogják a mediációs megállapodást aláírni, ezáltal a végrehajtása 90%-ban ténylegesen meg is történik.

Mikor ajánlom?

A válási mediációt, azoknak a feleknek ajánlom, akik megértik, hogy bár ketten elválnak, még a gyermekeik közösek maradnak. Egy életen át ők szülők maradnak! Tegyenek fel maguknak néhány kérdést. Mit szeretnének hallani körülbelül 20 év múlva, amikor a gyerekeik egy éjszaka a barátaival beszélget a gyerekkoráról. Mit fog mondani az Önnel való kapcsolatáról? Mit szeretne, hogyan gondoljon Önre és a válásra?

Lehet békésen válni? Érdemes?

Mi van, ha a gyermeket az egyik félnek ítéli a bíróság? Mit tehet a másik fél? És ha pont Ön a másik fél? Mikor láthatja a gyermekét? Amikor a bíróság megengedi? (Ön ebbe belegyezik, amikor a válópert benyújtja!) Ki jár jól a bírósági válás esetében? (Elárulom: a két ügyvéd!)

Költségek. A bírósági ügyek esetében két ügyvédet fogadnak, és a bíróságnak is fizetnek. Miért? Azért, hogy egy olyan határozatot kapjanak a pénzükért, amivel egyikük sem elégedett!

Idő. A pereskedés hosszú időt vesz igénybe. Gondolom, hogy szabadulni akarnak egymástól, ez mediáció esetén lehet akár 3 hét alatt is.

Miért ajánlom a válási mediációt?

Hatékony, fájdalommentes, gyors (1-3 hónap maximum), titkos, költséghatékony (a bírósági perek töredékébe kerül) és a döntés az önök kezében van. Amennyiben megegyezésre kerül a sor a bíróság határozatba foglalja, amennyiben nem egyeznek meg még mindig van lehetőségük bírósághoz fordulni. Gyakorlatilag csak nyerhetnek vele.

Mikor ajánlom?

– válóper beadása előtt, alatt és közben
– gyermek elhelyezése esetében
– vagyonmegosztás esetében

Hogyan segítek Önöknek?

A mediációs megbeszélések során lehetőséget kapnak, hogy elmondják a saját álláspontjukat nekem. Akár egymás előtt, akár külön külön. Amennyiben nem óhajtanak beszélni egymással, úgynevezett sétáló mediációt is alkalmazhatunk.

Mi a menete a válási mediációnak?

Külön beszélgetéssel indítjuk a mediációt. Viszont együtt oldjuk meg a problémát. Áltagosan 3-5 alkalommal találkozunk, körülbelül 1-3 órát vesz igénybe egy mediációs ülés.

A mediátor pártatlan, minden esetben ez alapkövetelmény. Mindkét fél érdekének a figyelembevételével a folyamatot segítem, nem fogok dönteni Önök helyett, nem fogok tanácsokat osztogatni. A fókusz a megbeszelések alatt azon lesz, hogy milyen mindenki számára elfogadható megoldásokat tudjunk együtt kitalálni. Nincs reménytelen helyzet, ha elmondják nekem egyenként az elképzelésüket, érdekeiket, én tolmácsolom a másik fél felé, aki az indulatait félre téve fogja fogadni.

A felek képessé válnak beszélni egymással, a gyerekek érdekében a vállalt szerepeket maradéktalanul betartják, hiszen ők alakítják a megállapodást, és nem a bíróság ítélet nyomja rá a bélyeget a további életükre.