+36-70-6274-252‬ hello@pintergabriella.hu

Gazdasági mediáció

Mikor ajánlod?

A peren kívüli megállapodás a cégek szempontjából jelenti a legnagyobb előnyt, hiszen egy évekig elhúzódó és drága tárgyalás hosszú távon, akár meg is rengethet egy vállalkozást.

A cégen belüli konfliktusok rendezésére a mediáció rövid gyors megoldást eredményezhet, legyen szó munkáltató és a dolgozó közötti munkabérrel/munkaviszonnyal vagy akár munkaszerződéssel kapcsolatos témakörről.

Gazdasági mediációt, mint peren kívüli megegyezést és lehetséges alternatívát ajánlom, mivel a bírósági tárgyalásokkal ellentétben: emberségesebb, lényegesen gyorsabb, olcsóbb, betarthatóbb, bizalmasabb és titkos.

Milyen költségekkel jár?

A bírósági ügyek esetében két ügyvédet fogadnak, és a bíróságnak is fizetnek.

Miért? Azért, hogy egy olyan határozatot kapjanak a pénzükért, amivel egyikük sem elégedett! A felek között létrejött megállapodás alap esetben, nem végrehajtható, viszont a bíróság jóváhagyásával már kikényszeríthető. A bíróságon „egyezségi kísérletre idézés” nevezetű jogintézménnyel élve a bíróság 10 perc alatt jóváhagyja az egyezséget. Ebben az esetben a pertárgy értéke minimum 3.000 Ft maximum 15.000 Ft költséget jelent a feleknek.

A mediáció esetében azonban nincs ügyvédi költség, nem kell hónapokat várni, és még rengeteg pénzt is meg lehet vele spórolni.

Peres eljárás esetében az ILLETÉK 600.000 Ft (pertárgy érték 6%-a) + ÜGYVÉDI KÖLTÉG.

Miért ajánlom a gazdasági mediációt?

– hatékony
– fájdalommentes
– gyors (maximum 1-3 hónap)
– titkos
– költséghatékony (a bírósági perek töredékébe kerül)

Leggyakoribb problémakörök:

– nem szerződés szerinti teljesítés
– generáció váltás
– pénzügyi elszámolásból adódó konfliktus
– konfliktus a felek között

Hogyan oldom meg a kialakult helyzetet?

A mediációs ülések alkalamával lehetőséget kap mindkét fél, hogy a saját álláspontját egy semlegses harmadik fél jelenlétében elmondja. Ezzel megkezdjük a párbeszédet, amelyet az ülések alkalmával a mediátor moderál, személyre szabott technikák segítségével. A mediációs beszélgetés vagy beszélgetések után képesek lesznek egymással beszélni az Önöket érintő problémákról. Megoldási javaslatokat dolgozunk ki, melyeket később akár ellenőrizni is fogunk.

Hogyan zajlik a menete?

Külön beszélgetéssel indítjuk a mediációt. Viszont együtt oldjuk meg a problémát. Áltagosan 3-5 alkalommal találkozunk, körülbelül 1-3 órát vesz igénybe egy mediációs ülés.

22 éve vagyok cégvezető. Havi szinten 200 céggel tartom a kapcsolatot, ezáltal belelátok a vezető és az alkalmazott helyzetébe. Folyamatos gyors megoldásokat javasolok, mind a két félnek. Tapasztalom, hogy az alkalmazottak többsége ugyanazokat a problémákat sorolja a cég méretétől függetlenül: kiégett, máshol keres munkát, meg nem értett.

A vezetők panaszai is hasonlóak: nem hatékonyak a munkavállalkók, nincs vezetői szemléletük, a partnerek nem fizetnek időre, egyre nehezebb a piacon megbízható partnert találni, nem fizető partnerek miatt bukják a projekteket, a gyermekük nem akarja átvenni a céget.

Milyen lesz a mediációs folyamat végén?

Képesek lesznek a jövőben további együttműködésre, akár céges, akár magánéleti szinten. A megállapodást a felek, mivel saját akaratukból hozzák létre, 99%-ban be is tartják. Ebben különbözik a mediációs megállapodás leginkább a bírósági ítélettől.