+36-70-6274-252‬ hello@pintergabriella.hu

Kamasz mediáció

Ha úgy érzi, hogy nem hallják meg egymás szavát a gyermekével, akkor mielőtt orvoshoz vinné a gyermekét, hogy “megjavítsák” jöjjenek el hozzám kamasz mediációra. A felnőtté válás folyamata a családi kapcsolatot átírja:
– kamasz és szülő közötti kapcsolat megromlása,
– eredménytelen tanulás
– problémás gyerekek
– tisztelet hiánya

Általában 1-3 alkalom elég ahhoz, hogy a családi béke helyreálljon! Indulatok nélkül együtt, békésen tudjunk élni szemünk fényével. A kamasz mediáció hatékony, gyors és az  eredmény már az első beszélgetés után érzékelhető.

A mediációs megbeszélések alkalmával, akár együtt, akár külön, a felek elmondják érzéseiket, érveiket, és a jövőre orientáltan megoldásokat keresünk az adott problémára. A gyerek ebben minden esetben partner, szeretnének a szülőkkel együtt lenni, még ha először maguknak sem vallják be. A szülőknek is magukba kell nézniük egy kicsit, hogy hol vannak azok az elvárások, amiket támasztanak a kamasz felé, lehet, hogy túl magasan?

Gyakori problémapontok:

– internet használat
– házimunka
– tisztelet
– drog
– alkohol
– otthon kerülése
– szülők kerülése
– együtt töltött minőségi idő

Hogyan segítek megoldani?

A mediáció során minden esetben a jövőre fókuszálunk, és nem a hibást keressük a kialakult helyzetért. Egyedi igények mentén haladunk. A szülő és a kamasz igényeit figyelembe véve együtt, közösen, képesek lesznek egy olyan egyezséget létrehozni, ami mindkét fél számára elfogadható, batartható!

Hogyan zajlik a kamasz mediáció menete?

Minden családi kapcsolat egyedi, attól függően, hogy hol tart a felek közötti vita, konfliktus, feszültség, elhidegülés. Amennyiben lehetséges, együtt beszéljük meg a konfliktust a családtagok jelenlétében. Először mindkét fél lehetőséget kap a sérelmei kifejtésére, vannak magatartási szabályok, amelyek betartása mellett ez lehetséges.

A vélt és valós sérelmek mögött mindig egy ki nem elégített érzelem húzódik, ezekre a negatív érzelmekre keresünk feloldást a megbeszélés alatt. Egy mediációs tárgyalás átlagosan 1,5-3 órát vesz igénybe. A felek már az első alkalom után képesek lesznek: meghallgatni a másik igényét és remélhetőleg a pozitív reakcióra is.

Két gyermekes édesanyaként,

nem csak a könyvekből, hanem az életből tapasztaltam meg a felnőtté válás folyamatát. Nekem is sok konfliktusom volt a szüleimmel, és én is úgy éreztem kamaszként, hogy nem hallanak meg. Mint szülő, pedig a másik oldalt is megtapasztaltam, hogy a gyermekeimnek mi a legfontosabb, mit várnak el tőlem, mint szülő és mint barátnő. (szerencsére a mai napig tudtomra is adják)

Megtanultam mikor kell egy kamasz kirohanását csendben kezelni, hiszen nem nekünk szól, csak mi vagyunk a biztos pont az életükben, ahol ki merik engedni a felgyülelmett gőzt.

Megtapasztaltam, hogy a felnőtté válás folyamatához szükség van a szülőktől való eltávolodásra, különben széthasadna a szívük, ha a szüleiket mintaként állandóan maguk fölé emelnék. Nagyon sok bizalmat és önbizalmat kell adnunk a kamaszainknak ahhoz, hogy az érzelmeiket fel merjék vállalni. Az álmaikat ne adják fel, hiszen csak akkor lesznek boldog felnőttek, ha mi szülők hiszünk Bennük!

Nem csipkerószikás mese, sem happy end ezek csak a mesékben vannak. A szülők felé nyitottak lesznek a kamaszok. A szülők pedig a kamaszok felé lesznek nyitottabbak. Képesek lesznek újra átölelni egymást! Egymás társaságában jól érezni magukat! Remélhetünk ennél többet?